Äitinä Funidatalla – kuinka työ ja lapsiarki yhdistetään joustavasti

Kulttuuri
5.5.2022
Äitinä Funidatalla – kuinka työ ja lapsiarki yhdistetään joustavasti

Ajatuksia siitä, minkälaista on olla äitinä Funidatalla ja miten yhdistämme joustavasti työn ja lapsiarjen.

Olen ollut töissä Funidatalla nyt melkein vuoden. Ensikuukausistani pääset lukemaan viime kesän jälkeen kirjoittamastani blogista. Olen 2,5-vuotiaan vauhdikkaan pojan äiti ja kuluneen vuoden aikana olen saanut kokea monenlaiset hetket, oppien uutta niin työstäni kuin äitiydestä. Näin äitienpäivän kynnyksellä päätin kirjoittaa ajatuksiani siitä, minkälaista on olla äitinä Funidatalla ja miten äitiys meillä otetaan huomioon.

Koska olen vielä melko nuori funidatalainen, pyysin mietteitä myös heiltä, joilla on pidempi historia meillä töissä. Tuoteomistajamme Inka ja Katja ovat olleet mukana Funidatan remmissä jo sen syntymetreiltä asti. Heillä molemmilla on alakouluikäiset lapset. Asiantuntijamme Hanna edustaa kanssani tuoreempaa äitikaartia, sillä hän palasi vasta hiljattain takaisin vanhempainvapaalta.

Työajoissa joustetaan tarpeen mukaan

”Funidatalla on aina joustettu hyvin elämäntilanteiden mukaan ja myös työkaverit ovat olleet ymmärtäväisiä,” Inka aloittaa omista kokemuksistaan. Mielestäni on hyvä, että työajoissa voidaan joustaa, jos esimerkiksi aamulle on sovittuna lapsen neuvola. Pääasia kuitenkin on, että työt tulevat tehdyksi. On ymmärrettävää, että elämässä tulee vastaan muuttujia ja vastoinkäymisiä, eikä kaikkeen pysty ennakolta varautumaan. Meillä on ihan ok lähteä kesken päivän hakemaan sairastunutta lasta päivähoidosta ja muut ymmärtävät sen.

Myös töihin paluu vanhempainvapaan jälkeen on sovittavissa joustavasti ja meillä on mahdollisuus osa-aikaiseen työhön. Useampi vanhempainvapaalta töihin palannut onkin aloittanut tekemällä lyhyempää päivää esimerkiksi 80 prosenttisella sopimuksella. ”Teen 80 prosenttista työaikaa ja esihenkilöni on vahvasti viestinyt sen olevan täysin ok ja voimme joustavasti sopia järjestelyistä. Itselleni tämä on ollut miellyttävän pehmeä lasku takaisin työelämään”, Hanna kommentoi paluutaan vanhempainvapaalta takaisin töihin. Osa-aikaista sopimusta ovat hyödyntäneet myös he, joilla on hieman vanhempia lapsia. ”Kun lapsi aloitti koulun, tein jonkin aikaa 80 prosenttista työpäivää. Näin työpäivät pystyi pitämään vähän lyhyempänä, eikä lapsen tarvinnut olla niin pitkään koulun jälkeen iltapäiväkerhossa”, Inka kertoo.

Etätyömahdollisuus ja vapaasti valittavat toimistopäivät helpottavat arkea

Siirtyessämme hybridimalliin, yrityksemme suositus työntekijöille on ollut noin kaksi toimistopäivää viikossa. Päivät voi jokainen valita joustavasti tiiminsä kanssa. Valinnan vapaus helpottaa arjen pyörittämistä, kun voit sopia olevasi toimistolla sellaisina päivinä, jotka sopivat parhaiten kalenteriin. Etäpäivät voi sitten valita sellaisiin päiviin, jolloin on enemmän arjen menoja tai kun kotona tarvitaan tukea, kuten Katjalla. ”Etätyöaikana pienen alakoululaisen auttaminen aamutoimissa on onnistunut hienosti ja meillä on erittäin hyvin mahdollistettu se, että pakolliset lapsiin liittyvät menot ja tapahtumat on voinut hoitaa”, Katja kertoo.

Omaa arkeani valinnan vapaus ja joustava työaika on helpottanut. Muutimme perheemme kanssa alkuvuodesta Naantaliin, josta luonnollisesti on hieman matkaa Helsingin toimistolle. Junamatkat voi kätevästi hyödyntää ja tehdä töitä samalla, jolloin päivä ei veny liian pitkäksi. On helppo sumplia työpäiviä ja arjen askareita puolison kanssa. Kukaan ei myöskään pakota minua toimistolle juuri sinä päivänä, kun pitäisi olla kotona vastuussa pojan kuljetuksesta päivähoitoon. Tuskin olisimme muuttaneet, jos arjen yhdistäminen ei olisi näin helppoa.

Lapsiarjen ja työn yhdistäminen on sujunut joustavasti. Välillä kotitoimistossa saa myös pikkuassarin avuksi.

Työkavereilta saa vertaistukea ja ymmärrystä

Isolla joukolla funidatalaisista on lapsia, joten lapsiperhearkeen kuuluvat asiat ovat tuttuja aiheita kahvipöytäkeskusteluissa. On huojentavaa, kun voi saada vertaistukea ympäriltä olevilta ihmisiltä ja muut tukevat, jos vaikka aamulla on ollut hankala hetki lapsen hoitoon viemisessä, kuten Inkalla kerran kävi: ”Tulin aamulla palaveriin myöhässä harvinaisen vaikean aamun jälkeen. Olin vienyt itkevän ja potkivan lapsen päiväkotiin olalla kantaen. Istahdin palaveripöydän ääreen ja kyyneleet alkoivat virrata poskilla. Siinä sitten hetki purettiin tuoteomistajien kesken vanhemmuuden taakkaa, naurettiin asialle ja jatkettiin työskentelyä”.

Myös lasten eri taudit ja poissaolot ovat lapsiarjen myötä tuttua juttua monelle. Flunssakauden alkaessa syksyllä voi jakaa kokemuksia muiden kanssa siitä, mikä tauti tällä kertaa napsahti. Ja samalla saa tsemppauksia kohtalotovereilta, jotka ovat sairastuvalla hoitamassa pienokaisiaan. On huojentavaa, kun ei tarvitse stressata tekemättömistä töistä poissaolojen aikana. Kiireellisimmät työt hoituvat tiimiläisten toimesta, mutta onneksi useimmiten työt voi siirtää myöhemmäksi.

”Hyvää tahtoa, ymmärrystä ja empatiaa on aina riittänyt sekä työnantajan että työkavereiden puolesta. Meillä voi pyytää työkaveria tuuraamaan, jos tulee työpäivän aikana joku akuutti lapsiin liittyvä asia, joka on pakko hoitaa”, Katja kiittelee.

Joustavuus mahdollistaa sujuvan arjen

Kaiken kaikkiaan Funidatalla on hienoa olla töissä, oli oma perhestatus mikä vain. Meillä huomioidaan jokainen vanhempi tasavertaisesti, olit sitten äiti tai isä. Työn ja arjen pyörittämisen yhteensovittaminen on tehty meillä helpoksi työn joustavuuden vuoksi.

Mikä parasta, meillä muistetaan myös uusia sisukkaita tulokkaita. Meillä on tapana hankkia aina tuoreelle vanhemmalle lahja. Tai pikemminkin lahja on osoitettu sisällöltään uudelle sisukkaalle pikkutyypille. Tälläkin hetkellä jännitämme, milloin saamme iloisia uutisia haikaran vierailusta. 💜

Jaana
Marketing Specialist
Jaa artikkeli
not a link