Kauan eläköön koodi – mistä kumpuaa Sisun devaamisen merkityksellisyys?

Ohjelmistokehitys
11.10.2022
Kauan eläköön koodi – mistä kumpuaa Sisun devaamisen merkityksellisyys?

Hyvää suomalaisen koodin päivää! Juhlapäivän kunniaksi funidatalaiset pohtivat sisukkaan koodin merkityksellisyyttä.

Tänään 11.10. juhlitaan suomalaisen koodin päivää, joka on osa Euroopan laajuista koodausviikkoa. Päivän takana on Koodia Suomesta ry, ja sen tarkoitus on juhlistaa suomalaista ohjelmistoalan osaamista ja sitä, että ala tarjoaa merkittävästi työpaikkoja Suomessa. Koska 11.10. voidaan kirjoittaa binäärisillä luvuilla eli ykkösillä ja nollilla, on päivämäärä otollinen suomalaisen koodin juhlistamiseen.

Halusimme kunnioittaa päivän teemaa, joten pysähdyimme pohdiskelemaan Sisun kehittämisen tärkeyttä devaajiemme Bassen ja Marjutin sekä Scrum Masterimme Teron kanssa. Mikä tekee sisukkaasta koodista ja sen kirjoittamisesta merkityksellistä?

Korkeakouluinstituution ja käyttäjien auttaminen motivoivat kehitystyössä

Full stack -devaajallemme Basselle Sisun parissa työskentely merkitsee korkeakouluinstituution auttamista ja edistämistä sekä korkeakoulujen toiminnan mahdollistamista. Tiedettä rakastavan Bassen ajattelutapaan lukeutuvat niin opiskelijat, tutkijat kuin opettajat klassisen laajassa perspektiivissä.  

”Tiede on kiinnostanut minua pienestä pitäen. Minulle Sisun koodauksen merkityksellisyys syntyy nimenomaan siitä, että arvostan korkeakouluinstituution tekemää tiedettä ja sen kykyä varjella sukupolvien yli hankittua tietämyspohjaa. Devaamalla Sisua voin antaa oman panokseni korkeakoulumaailman ja täten tieteen edistämisen eteen”, Basse kertoo.

Basse ajattelee Sisun kehitystyöllä olevan positiivisia vaikutuksia korkeakoulujen prosesseihin, sillä järjestelmä ohjaa käyttäjiä toimimaan tietyillä yhtenäisillä tavoilla niin opintosuoritusten kirjaamisessa kuin valmistumispyyntöjen käsittelyssä. ”Korkeakoulut ovat julkisia instituutioita, joiden on tärkeää toimia tasapuolisella ja ennakoitavalla tavalla. Hallinnolliset prosessit vaikuttavat paljon käytäntöön. Kun prosesseissa toimitaan samalla tavalla läpi organisaation, syntyy luotettavuutta.”

Samoilla linjoilla on Scrum Masterimme Tero. ”Prosessien yhtenäistäminen on olennaista, mutta vielä suurempi arvo on sillä, että uusi rutiini, jota Sisu tukee, on entistä tehokkaampi”, hän toteaa. ”Rakennamme seitsemän korkeakoulun tarpeista palapeliä, jonka tarkoitus on olla yhtenäinen. Vaikutuksia on kymmenien tuhansien käyttäjien elämään.”

Funidatalaiset haluavat aidosti parantaa käyttäjäkokemusta

Fronttidevaajamme Marjutin mielestä julkisen puolen järjestelmän eteen on antoisaa työskennellä, sillä silloin työtä tehdään kaikkien hyväksi.

“Vaikka järjestelmävaihdokset Sisuun ovat aiheuttaneet myös haasteita, Sisu voi mahdollistaa asioita. Käyttäjien tarvitsema tieto, kuten tutkinnon rakenne ja opintojaksoesitteet, löytyvät Sisusta. Lisäksi järjestelmän kautta kerätään tietoa, mikä tuottaa läpinäkyvyyttä ja ymmärrystä. Tälläkin hetkellä Sisuun kehitettävät asiat, kuten ristiinopiskelun toiminnallisuudet, luovat uusia mahdollisuuksia”, Marjut pohtii.

Funidatan työntekijä Marjut hymyilemässä omalla työpisteellään, nojaamassa työpöytäänsä, näyttö ja kannettava tietokone taustalla.

Jokapäiväisessä työssään hän löytää merkityksellisyyttä muun muassa Sisun saavutettavuusparannusten edistämisestä. ”Opiskelijat tarvitsevat saavutettavia palveluita, joita jokainen heistä voi hyödyntää tasavertaisesti. Ennen harvat palvelut olivat saavutettavia, ja on hienoa, että nykyään asiaan kiinnitetään huomiota. Nautin siitä, että voin olla mukana kehittämässä koodauksemme saavutettavuuskäytäntöjä ja miettiä esimerkiksi sitä, miten tietoa jäsennellään selkeästi ja käytettävästi.”

Sisuun kehitetään jatkuvasti uusia toiminnallisuuksia ja vanhoja parannetaan. Tero, joka on itse myös järjestelmän loppukäyttäjä, löytää merkityksellisyyttä työssään siitä, että pyrimme tekemään asioista helpompia kaikille käyttäjille. ”Meillä on työtä tehtävänä Sisun jatkokehityksessä, mutta meiltä löytyy myös aitoa halua parantaa Sisua ja sen käytettävyyttä kaikille asiakas- ja loppukäyttäjäryhmille. Samalla voimme olla ylpeitä siitä, että olemme jo tehneet merkittävän työn järjestelmän kehityksessä sekä sen käyttöönottojen mahdollistamisessa.”

Näin suomalaisen koodin päivänä on aika sanoa suurkiitokset kaikille devaajillemme ja muille sisukkaille tyypeillemme, jotka mahdollistavat Sisun kehittämisen. Toivotamme kaikille hyvää suomalaisen koodin päivää ja EU:n koodausviikkoa!

P.S. Kiinnostuitko devaajan hommista, joissa pääset vaikuttamaan merkittävästi suomalaiseen korkeakouluelämään? Tsekkaa avoimet työpaikkamme ja liity joukkoon!

Julia
Product Owner
Jaa artikkeli
not a link