Funidatalaiset pelastamassa Itämerta

Kulttuuri
8.9.2022
Funidatalaiset pelastamassa Itämerta

Halusimme tehdä yhdessä jotain muutakin merkittävää kuin koodia, joten siivosimme 1,6 kilometriä rantaviivaa.

Otimme osaa Satakolkyt-hankkeeseen, jossa haastettiin helsinkiläiset siivoamaan 130 kilometriä rantaviivaa. Koska meri on olennainen osa Helsinkiä ja luonto on lähellä sydäntämme, tuntui luontevalta vaihtoehdolta lähteä keräämään roskia rannalta. On erittäin tärkeää pitää Itämerestä huolta, sillä mereen päätynyt roska on haitallista vedenalaisen maailman lisäksi myös meille ihmisille.

Työpäivän päätteeksi kohti Lauttasaarta

Valitsimme Satakolkyt-hankkeen sivuilla olevasta kartasta rantaviivaa jopa 1,6 kilometrin verran ja varasimme sen meille siivottavaksi. Siivouspäiväksi valikoitui elokuun toiseksi viimeinen iltapäivä, joka sattui myös sopivasti ihanan aurinkoiseksi – ilmassa oli selkeästi viimeisen kesäpäivän tuntua. Siivottava ranta-alueemme sijaitsi Lauttasaaressa, jonne suuntasimme työpäivän päätteeksi. Olimme taktisesti valinneet rantaviivan Poliisien kesäkodin molemmin puolin, sillä tokihan sitä siivouksen jälkeen on päästävä löylyihin ja mereen uimaan. Kokoonnuimme siis aluksi saunarakennuksen pihalle, jossa kaikki saivat asiaankuuluvat välineet eli roskapihdit, hanskat sekä roskapussit. Ja EIKU siivoamaan!

Funidatalaiset siivoamassa Lauttasaaren rantaviivaa pihdit ja siniset roskapussit käsissään.
Pihdit ja roskapussit tulivat tarpeeseen, kun siivosimme Lauttasaaren rantaviivaa.

Kilpajuoksu roskien perässä

Roskien keräämisestä tuli todella hyvä mieli. Eniten löytyi muoviroskaa kuten karkkipapereita, välipalapatukoiden ja einesruokien käärepapereita, tupakantumppeja, lasipulloja, metalliromua ja ties mitä kaikkea. Etenkin muovi aiheuttaa paljon ongelmia, sillä se hajoaa meressä mikromuoviksi. Muoviroskasta on tullut WWF:n mukaan maailmanlaajuisesti yksi vakavimmista uhkista vesiekosysteemille.

Rantakaislikossa ja -kallioilla seikkaillessa alkoi mielikuvitus laukkaamaan ja tuli mieleen rikossarjat ja -elokuvat, joissa on tapana löytää merestä huuhtoutuneita ruumiita. Jo parhaimmat päivänsä nähnyt nahkakenkä kyllä löytyi, mutta ruumis (onneksi) jäi löytymättä. Kilpailuhenkisimmät oikein taistelivat roskista. Ensi vuonna tähän yhteyteen täytyy varmaan järjestää jonkinlainen kilpailu. 😄

Urakan jälkeen syömään ja saunaan

Siivousurakan jälkeen palasimme takaisin lähtöpisteeseen, jossa odotti maittava ruoka ja kaksi puulämmitteistä, meille valmiiksi lämmitettyä, saunaa. Söimme hyvällä ruokahalulla ja keskustelimme, kuinka mahtavaa oli, että kohtasimme siivotessamme ulkoilevia lauttasaarelaisia, jotka pysähtyivät kiittämään ja juttelemaan. ”Teette tärkeää työtä”, meille sanottiin.

Ruoan jälkeen suuntasimme löylyihin ja kävimme uimassa moneen otteeseen. Ilta-aurinko värjäsi taivaan punaisen eri sävyihin ja päivä oli kruunattu.

Funidatalaiset istumassa pöydän ääressä rantakallioilla syömässä eväitä.

Iso kiitos kaikille osallistuneille! 💜 Kiitos myös Poliisien kesäkodin talonmiehelle – oli hyvät löylyt!

Funidata crew
Jaa artikkeli
not a link