Sisu 2.8: Miksi Sisu versioidaan?

Tuotteet ja palvelut
31.5.2022
Sisu 2.8: Miksi Sisu versioidaan?

Tässä blogissa esittelemme, mitä uusin Sisu 2.8 -versio pitää sisällään sekä kerromme tarkemmin Sisun versioajattelusta ja versiosyklistä.

Asensimme viikon alussa Sisun version 2.8 asiakkaidemme demo- ja testiympäristöihin. Sisusta julkaistaan vuosittain noin viisi versiota, mutta mistä versiosykli tulee ja ennen kaikkea miksi version sisältö on juuri se, mitä se on?

Mistä ne versiot oikein tulevat?

Vuodesta 2014 alkaen olemme julkaisseet Sisusta uuden version 2–4 kuukauden välein. Versiosykli perustuu ketterään kehitykseen ja sen soveltamiseen korkeakoulujen tarpeeseen ja kykyyn ottaa vastaan uusia toiminnallisuuksia. Versiosykliimme vaikuttaa myös korkeakoulujen vuosikello – esimerkiksi kiireiseen lukukauden alkuun ei kannata julkaista versiota korkeakouluille testattavaksi ja haltuun otettavaksi. Kun tuomme versiossa käyttäjille uuden tavan toimia tai kokonaan uuden toiminnallisuuden, haluamme antaa korkeakouluille aikaa sen omaksumiseen ja loppukäyttäjien ohjeistamiseen. Lisäksi pyrimme julkaisemaan eheitä kokonaisuuksia.

Miksi julkaisut viivästyvät tai sisältö muuttuu?

Sisun julkaisut eivät aina mene ihan niin kuin Strömsössä: joskus sisältö tai aikataulu voi falskata. Nykymallin haaste onkin sen joustamattomuus. Päätämme julkaisupäivät etukäteen, jotta korkeakoulut voivat varata aikaa version testaamiseen. Julkaisun sisällölle on kova paine, mutta koska koodaamisen kestoa ja siinä vastaan tulevia asioita on mahdotonta arvioida etukäteen, voi olla, että kaikki suunniteltu sisältö ei ehdikään valmistua julkaisupäivään mennessä. Tästä seuraa pakostikin joko version julkaisupäivän viivästyttäminen tai julkaistavien ominaisuuksien karsiminen, jotka molemmat aiheuttavat ymmärrettävästi harmistusta korkeakouluissa.

Olemme keskustelleet Sisun kehityksessä jatkuvasta julkaisusta (CI, continuous integration tai CD, continuous delivery), jonka avulla voisimme ketterästi julkaista uuden version Sisusta heti, kun kiireellinen bugikorjaus tai uusi toiminnallisuus valmistuu. Näin julkaisu ei olisi sidottu ennalta lukkoon lyötyihin julkaisupäiviin eikä koko versio myöhästyisi, jos kaikki osaset eivät ole valmiita julkaisupäivään mennessä. Kaikkia tämän mallin haasteita emme kuitenkaan ole vielä ratkoneet, joten toistaiseksi jatkamme nykyisellä versiosyklillä.

Kuka keksii Sisu-versioiden sisällön?

Sisun versioiden pitkän tähtäimen sisältö perustuu vuosittaiseen roadmap-työskentelyyn, jota teemme yhdessä asiakkaidemme kanssa. Kuten kaikki Sisu-kehitys, myös roadmapin tekeminen vaatii kompromisseja. Korkeakoulujen eriävistäkin tarpeista ja prioriteeteista on soviteltava yksi yhteinen roadmap – ja Sisu.

Kehitämme Sisua kuitenkin ketterällä menetelmällä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että voimme muuttaa suuntaa joustavasti. Toteutimme esimerkiksi asiakkaidemme pyynnöstä malliajoituksen Sisun MVP-vaiheessa vuonna 2018, vaikka se ei ollut välttämätön toiminnallisuus. Version sisältöön vaikuttavat myös esimerkiksi bugikorjaustarpeet, loppukäyttäjien palautteesta nousevat niin sanotut pikavoitot sekä se, missä järjestyksessä asioita on järkevä edistää – eihän kenkiäkään kannata pukea ennen housuja! Toki roadmapin muuttelu ja joskus isoiksikin paisuvat bugikorjaukset tarkoittavat myös sitä, että jonkun toisen ominaisuuden kehittäminen siirtyy työjonossa toisaalle.

Mitä Sisu 2.8 sisältää?

Sisu 2.8:ssa vastaamme korkeakoulujen toiveeseen siitä, että hallintohenkilö voisi tehdä opiskelijan puolesta hakemuksen tutkinnon rakenteesta poikkeavalle kokonaisuudelle. Suoritusten kirjaamista viilasimme asiakkaiden ehdotuksesta niin, että toteutukselle, opintojaksolle tai opintokokonaisuudelle ei voi laittaa suorituspäiväksi tulevaisuudessa olevaa päivämäärää.

Viime versiossa julkaisimme toiminnallisuuden, jonka avulla hallintohenkilö pystyy kirjaamaan korvaavan suorituksen opiskelijalle ilman opiskelijan hakemusta. Nyt Sisu 2.8:ssa hallintohenkilö voi kirjata samaan tapaan myös sisällytetyn suorituksen. Version kaikkiin tuotoksiin voi tutustua tarkemmin julkaisutiedotteessa.

Saavutettavuuden osalta yksi iso parannus on varoitusmodaali automaattisesta aikakatkaisusta, jolla täytämme WCAG-kriteerin 2.2.1. Kun aikakatkaisu lähestyy, voi käyttäjä valita jatkaa Sisun käyttöä varoitusmodaalissa olevasta painikkeesta. Tulemme kertomaan keväällä 2022 tehdystä saavutettavuustyöstä piakkoin tarkemmin blogissamme.

Mitä ristiinopiskelupalvelulle kuuluu?

Ristiinopiskelupalvelussa on alkanut tapahtua käyttöliittymässä asti, vaikka sen toiminnallisuuksia ei ole tarkoitus ottaa vielä tuotantokäyttöön. Sopimuskoulutuksiin viittaaville opiskeluoikeuksille voi määrittää ristiinopiskeluverkostotiedot, jotka kopioituvat opiskeluoikeuteen kirjattaville suorituksille. Opiskeluoikeuksille voi määritellä ristiinopiskeluverkostotiedot, jotka määrittävät, minkä verkostojen kohderyhmiin opiskelija kuuluu opiskeluoikeuden kautta.

Sisun ja ristiinopiskelupalvelun väliin on rakennettu automatiikkaa. Ristiinopiskeluoikeudella suoritetut opintojaksosuoritukset toimitetaan ristiinopiskelun palveluväylän kautta opiskelijan kotikorkeakouluun, ja suorituksella näytetään ristiinopiskelutiedot. Kohdekorkeakoulun ristiinopiskelun palveluväylän kautta toimittamat suoritukset hyväksiluetaan automaattisesti kotikorkeakouluun sisällytettyinä suorituksina, jotka viittaavat kohdekorkeakoulun opintojaksoon.

Kova suunnittelu ja koodaus jatkuu kesälläkin, mutta seuraavan Sisu-version merkeissä palataan syksymmällä. Aurinkoista kesää kaikille!

Funidata crew
Jaa artikkeli
not a link