Isänä Funidatalla – neljä havaintoa työn ja pienen lapsen vanhemmuuden yhdistämisestä
Sunnuntaina juhlitaan isänpäivää, minkä kunniaksi kaksi funidatalaista pienen lapsen isää kertovat kokemuksistaan työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta.
Työmme korkeakoulusektorin eteen on meille funidatalaisille merkityksellistä, mutta aivan yhtä tärkeää on lähipiirimme ja vapaa-ajan elämämme. Sujuva arki syntyy, kun työn ja perhe-elämän voi sovittaa joustavasti yhteen. Lähestyvää isänpäivää ajatellen jututimme UI/UX-suunnittelijaamme Henriä sekä erään kehitystiimimme Scrum Masteria Lauria, jotka ovat kumpikin pienen lapsen vanhempia.
Henri on ollut meillä töissä pari vuotta, ja hänen perheeseensä kuuluu avopuoliso, yhdentoista kuukauden ikäinen tytär ja shetlanninlammaskoira Tyyne. Lauri taasen on tuore lisäys remmiimme, ja hän jakaa arkensa vaimonsa, vähän yli vuoden ikäisen poikansa ja Cotton-hauvelin kanssa. Katsotaan, millaisia havaintoja Henri ja Lauri ovat tehneet vanhemmuudesta ja miten työyhteisömme tukee lapsiarjen rakentamista. 💜
Havainto 1: Arki rullaa sujuvasti, kun rutiinit ovat selkeät
Henrin arkielämä muuttui jonkin verran rutinoituneemmaksi, kun Armi-tytär syntyi. Henri tietää suht tarkkaan, mitä milloinkin tapahtuu – kuten monelta herätään tai syödään lounasta. ”Pyrin pitämään työpäivieni loput vapaina palavereista, koska perheemme käy neljän maissa kävelyllä ja lopetan työt siihen. Jos jokin työtehtävä on jäänyt pahasti kesken, saatan palata sen pariin illalla, kun lapsi on käynyt nukkumaan”, Henri kertoo.
Laurin perheessä molemmat vanhemmat käyvät töissä, ja käytännön seikkojen vuoksi Mikael-poika laitettiin päiväkotiin aika pienenä. Kun päiväkotipäivä aloitetaan suhteellisen aikaisin, on perheellä enemmän aikaa yhdessäololle iltaisin. Laurin arkeen antaa selkeää rytmiä myös se, että perheessä muu elämä sovitetaan lapsen säännöllisten ateria- ja nukkumaanmenoaikojen ympärille.
Havainto 2: Etätyömahdollisuus antaa lisää tunteja perhe-elämälle
Koronapandemian myötä otimme käyttöön hybridityöetiketin. Toivomme toki näkevämme kollegoita toimistoillamme, mutta jokainen tiimi voi sopia sille sopivimmat käytännöt. Henrin ja Laurin kanssa jutellessa käy nopeasti ilmi, että hybridityökäytäntömme tukevat vauhdikkaassa elämäntilanteessa.
”Lapsiarjen ja työn yhteensovittaminen on ollut todella vaivatonta”, Henri iloitsee. Hän työskentelee enimmäkseen kotoa käsin, sillä etätöiden joustavuus tukee perheen jokapäiväisen arjen rakentamista. ”Aikaiset aamuherätykset yhdistettynä etätöihin tuovat päiviin lisää aikaa, jota voin viettää perheeni kanssa ennen työpäivän alkua, sen jälkeen sekä lounasaikaan.”
Lauri on samoilla linjoilla ja kertoo etätöiden helpottavan arkea esimerkiksi silloin, kun lapsi on kipeänä. ”Toimivan hybridikulttuurin ansiosta työasioista ei jää paitsi, vaikka toimistolle ei pääsisikään”, hän pohtii ja kommentoi samalla toimistolla työskentelyn yhteisöllisiä puolia. ”Kun toimistolle sitten tulee, niin on mukavaa, että siellä vallitsee yhteinen lounas- ja kahvitaukokulttuuri ja voimme viettää aikaa työkavereiden kesken.”
Havainto 3: Joustavat työajat tukevat perheen omia aikatauluja
Kun Henriltä kysyy vinkkejä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen, hän neuvoo ajoittamaan työpäivät tarkasti perheen rutiinien ympärille. Joustavat työajat ovat tässä avainasemassa. Laurin arkea helpottaa, että iltapäivän voi tarvittaessa leikata lyhyeksi, jotta lasta pääsee hakemaan päiväkodista – työtunnit kun voi tehdä myöhemmin itselle sopivassa kohdassa.
Joustavat työajat toimivat parhaiten, kun aikatauluista ja niiden muutoksista kommunikoi avoimesti. ”Tiimikaverit suhtautuvat hyvin ymmärtäväisesti, kun kerron aikataulumuutoksesta tai että minuun ei hetkellisesti saa yhteyttä”, Lauri toteaa. Samalla hän korostaa, että vanhemmuudesta puhuminen työkavereiden kanssa on muutenkin tärkeää. ”Minulla on ollut alusta alkaen hyvin perheystävällinen kuva Funidatasta. Ihmiset puhuvat perheasioista varsin avoimesti, mistä saa tukea arjen vilskeeseen.”
Havainto 4: Vanhemmuus voi muuttaa suhdetta omaan työhön
Arki pienen lapsen kanssa voi tuoda uutta huisketta työpäiviin: etäpäivinä mikrotauot täyttyvätkin kukkuluuruu-leikeistä ja palikkatornien rakentelusta sen sijaan, että nappaisi uuden kupin kahvia. Arjen muutosten lisäksi vanhemmuus voi muuttaa suhtautumista omaan työhön. Laurilla päivien ja viikkojen suunnittelu on tullut keskeisemmäksi osaksi arkea, mikä vaikuttaa vahvasti myös töihin. Henrille työstä on vanhemmuuden myötä tullut jopa tärkeämpi osa elämää, johon hän suhtautuu vakavammin kuin ennen. Muutos ei tarkoita isompaa määrää työtunteja – päinvastoin!
”Pyrin ajoittamaan työpäiväni perheeni rutiinien ympärille ja olemaan mahdollisimman tehokas työhön käyttämälläni ajalla. Töiden ulkopuolella puolestaan olen täysin läsnä perheeni kanssa”, Henri tiivistää ajatuksensa. Ihanasti sanottu – toivommekin, että joustavat käytäntömme auttavat funidatalaisia yhdistämään työn ja muun elämän niin, että vapaa-ajalla jokainen voi olla läsnä juuri siinä, mitä ikinä tekeekään.
Hyvää isänpäivää kaikille!