Kevät tuo mukanaan uuden version
Sisun uusi versio koostuu pitkälti konepellin alle tehdyistä muutoksista.
Vuosi 2020 on alkanut, ja meillä täällä Funidatalla on katseet suunnattu kohti kesää ja Tampereen yliopiston sekä Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston isoja käyttöönottoja. Sisua on kasvatettu isoksi niin, että se palvelisi korkeakouluja kokonaisena opintohallintotietojen ydinjärjestelmänä.
Puserrus on mittava. Koko kevät rakennellaan Sisua niin, että kokonaisuus on riittävä ja ehjä. Pyritään katsomaan vielä kaikki nurkat, että onhan se kaikki niin kuin pitää.
Vuoden ensimmäinen release (Sisu 1.6) koostuu pitkälti sellaisesta, mikä ei näy käyttäjälle vielä millään tavalla. Silti konepellin alle on tehty hurjasti uutta toiminnallisuutta, joka tulee näkyväksi käyttäjille lähinnä kahden seuraavan releasen aikana. On sitä näkyvääkin tulossa, tutustutaan niihin tässä vähän tarkemmin.
Tiedot uusista opiskelijoista ja opiskeluoikeuksista syntyvät Sisuun Oili-tietojen perusteella. Kun opiskelija on ottanut paikan vastaan Opintopolussa ja hoitanut ilmoittautumisvelvollisuutensa, siirtyvät uuden opiskelijan tiedot Sisuun, jossa uusi opiskelija luodaan opiskeluoikeuksineen. Jos opiskelijan tiedoissa on jotain tarkistettavaa (esim. tiedot ovat puutteellisia tai Sisun mielestä rekisteristä voisi löytyä henkilö, joka on sama kuin uusi luotava henkilö (tuplahenkilötarkistus)), tarjoaa Sisu näitä tietoja tarkistettavaksi. Sama koskee myös uusia luotavia opiskeluoikeuksia; jos niiden tiedoissa on tarkistettavaa tai uutta oikeutta ei pysty automaattisesti päättelemään, tarjotaan tieto tarkistettavaksi. Jos kaikki on kunnossa, solahtavat uudet tiedot Sisuun kauniisti.
Palveluhenkilölle on toteutettu opiskeluoikeuksien historiatietojen tarkastelu ja muokkaus. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisesta opiskeluoikeuden muutoksesta syntyy uusi tilannekuva (snapshot), ja kaikkia opiskeluoikeuden eri ajanhetkien tilannekuvia pystyy Sisussa tarkastelemaan ja niiden tietoja korjaamaan.
Opiskelijalle on rakennettu toiminnallisuus, jossa hänelle tarjottava koulutus voidaan henkilökohtaistaa hallinnon toimesta. Opiskelija voidaan siis siirtää alkuperäisestä koulutuksesta toiseen kaksivaiheiseen koulutukseen, ja koulutuksen rakenteeseen kuuluva alempi tutkinto voidaan korvata hänen suorittamallaan tutkinnolla. Opiskelija voi jatkaa opintojaan uuden koulutuksen mukaisesti niin, että opintosuunnitelma noudattaa uutta rakennetta ja koulutuksen kandivaiheena on hänen suorittamansa tutkinto.
Näiden lisäksi on tehty paljon pienempiä toiminnallisuuksia ja töitä, joilla mahdollistetaan ehyen kokonaisuuden saavuttaminen. On luotu uusia koodistoja (mm. hakukohde, rahoituslähde, valintatapajono, lukuvuosi-ilmoittautumismaksujen maksukoodisto), rukattu pääkäyttäjäosion toiminnallisuudet uuteen järjestykseen myös visuaalisesti, tietomallia ja rajapintoja Avoimen yliopiston tarpeita varten ja lisätty tietoja opiskeluoikeuteen (mm. koulutusluokitus, koulutuspaikka).
Ja kaiken tämän rinnalla on Sisussa tehty massiivisesti töitä uuteen Angulariin siirtymisen ja Bootstrap-kirjaston päivityksen kanssa. Työ on tehtävä, jotta kaikki toimii vuodenkin päästä. Käyttäjälle työ näkyy niin, että kaikki toimii yhtä hyvin kuin ennenkin. Angular-päivityksestä voi lukea Harrin kirjoittamasta blogitekstistä.
Sisun kehitys on ollut aina innostavaa, mielenkiintoista ja haastavaa. Mutta on kyllä sanottava, että tämän ja seuraavan releasen kanssa kaikki tuntuu astetta voimallisempana. Kesä lähestyy ja kesäkuussa Tampereen yliopisto aloittaa siirtymisen vanhoista järjestelmistä Sisuun. Pääsemme näkemään, miten meidän visiot, unelmat ja tekemät työt palvelevat asiakasta ihan kokonaisuudessaan. Meillä tämän onnistumiseen tähtää ihan jokainen sisukas kehittäjä, asiantuntija, testaaja. Ihan joka hetki.