Jarno koodaa Sisua ja tutkii ketterää kehitystä

Funidatalaiset
5.2.2020
Jarno koodaa Sisua ja tutkii ketterää kehitystä

Yksi koodareistamme on tällä hetkellä Itävallassa, Wienissä. Ei suinkaan Funidatan etätoimistolla vaan vaihto-opiskelemassa. Soitimme Jarnolle kysyäksemme kuulumisia.

Yksi koodareistamme on tällä hetkellä Itävallassa, Wienissä. Ei suinkaan Funidatan etätoimistolla vaan vaihto-opiskelemassa. Soitimme Jarnolle kysyäksemme kuulumisia.

Hallo Jarno, wie geht’s?

Jo, gut so weit. Wien ist eine wunderschöne Stadt. Und dir?

Sehr gut, danke. Olet vielä opiskelija. Missä ja mitä opiskelet tällä hetkellä?

Kyllä, olen vielä opiskelija ainakin jonkin aikaa, kunnes valmistun keväällä 2020. Suomessa opiskelen Aalto yliopistossa Software and Service engineering -linjalla. Tällä hetkellä olen puolen vuoden vaihdossa Itävallan Wienissä. Wienissä kurssivalintani ovat painottuneet ohjelmoinnin sijaan erityisesti ohjelmistoprojektien hallintaan ja tietojohtamiseen. Tietenkin vaihto-opiskeluun kuuluu myös saksan kielikursseja.

Miten päädyit Funidatalle töihin ja mitä työnkuvaasi kuuluu?
Päädyin hakemaan Funidatalle töihin, koska etsin yritystä, joka pystyisi tarjoamaan osa- tai kokoaikaista työtä ja samaan aikaan maisterintyön tekomahdollisuuden. Funidata löysi minut varmaan hyvän LinkedIn-profiilini kautta – oikeanlainen kysyntä ja tarjonta kohtasivat. Aiemmassa työssäni ennen Funidatalle tuloa olin saanut toimia sekä back end- että front end -kehittäjänä, ja olin tehnyt koulun ohessa monia projekteja, joissa vaadittiin Full Stack -osaamista sekä ohjelmistoprojektien hallintaa. Niinpä Funidata etsi juuri kaltaistani Full Stack -osaajaa. Toki olen vielä junior-tason kehittäjä, mutta tavoitteenani on lisätä tietämystäni monipuolisesti ohjelmistokehityksen rintamalla.

Teet tosiaan Funidatalle diplomityötäsi. Kerro hieman aiheestasi.

Diplomityöni käsittelee asiakasyhteistyötä ketterän ohjelmistoprojektin parissa. Diplomityössäni tutkin tekijöitä, jotka ovat vaikutuksessa eri asiakasrajapintojen kanssa, ja joilla on merkitystä ketterässä ohjelmistokehityksessä sekä ylipäätään Funidatan toiminnassa. Tarkoitus on saada mahdollisimman laaja kuva kipupisteistä sekä asioista, jotka on todettu toimiviksi.

Mielenkiintoista. Mistä sait idean tähän aiheeseen?

Idea syntyi edellisten työ- ja opiskelukokemuksien pohjalta. Usein haasteeksi nopeatempoisessa ketterässä ohjelmistokehityksessä tulee rajapinta toisen osapuolen toimintamallin kanssa. Nyt haluankin selvittää missä ja mitä nämä haasteet ovat, mistä ne johtuvat ja kuinka niihin voisi vastata.

Mitä ketterä-termi tarkoittaa?

Agile eli ketterä on eräänlainen projektinhallintaprosessi, jossa vaatimukset ja ratkaisut kehittyvät itseorganisoituvien ja monialaisten toimintojen ja heidän asiakkaidensa yhteistyön avulla. Ketterä toiminta perustuu menetelmiin, joista yleisimpiä ovat agile, LEAN ja scrum. Ne ovat uusi modernimpi vaihtoehto perinteiselle vesiputousmallille. Funidatalla onkin käytössä juuri mainitsemani scrum-menetelmä, joka mahdollistaa suoran arvonluonnin asiakkaalle ilman turhia välikäsiä, jatkuvan iteratiivisen toiminnan parantamisen ja läpinäkyvyyden. Omassa opiskelussani olen keskittynyt hyvin paljon ketterään toimintamalliin ja sen eri variaatioihin. Lähes kaikki työ- ja kouluprojektit, joissa olen ollut mukana, ovat perustuneet ketteriin menetelmiin ja niihin rakentuvat myös oma nykyinen ja tuleva osaamiseni ja asiantuntijuuteni.

Mikä on Funidatan haaste ketteryydessä?

Vaikka Funidatan oma ohjelmistokehitys on ketterää, sen yhteistyörajapinnat ovat ketteryyden kannalta haasteellisia. Se aiheuttaa usein kipupisteitä tai pullonkauloja. Tunnistamalla nämä voidaan toimintaa kehittää entistä ketterämmäksi.

Mitä haluaisit vielä oppia?

Ohjelmistokehityksessä ja nykyajan maailmassa on tärkeää jatkuva itsensä kehittäminen ja siihen tähtään itsekin. Pidän hyvin mielenkiintoisena juuri ketterän ohjelmistokehityksen toimintamalleja, ja sitä miten voin edistää niitä. Mielenkiintoisia kysymyksiä itselleni ovat esim. mitä ketterät toimintamallit vaativat onnistuakseen – ajattelun, osaamisen ja organisaatiokulttuurin näkökulmasta, ja miten hallita sekä vanhojen että uusien menetelmien yhdistelmä samassa organisaatiossa. Lisäksi tietenkin ohjelmointi on syvä intohimoni sen monipuolisuuden ja innovatiivisuuden takia.

Mikä on parasta Funidatalla?

Funidatalla parasta on maailman parhaat työkaverit ja se, miten Funidata yrityksenä arvostaa ja huolehtii työntekijöistään – niin fyysisen kuin henkisenkin hyvinvoinnin kannalta. Voin lopuksi todeta, että Funidata on paras työpaikka, jossa olen työskennellyt.

Kiitos kuulumisista, Jarno, ja tsemppiä opintoihin!

Kiitos!

No items found.
Jaa artikkeli
not a link