Talonrakentajasta Sisun testaajaksi – Henri kouluttautui uudelleen ja löysi kutsumuksen ohjelmistoalalta

Funidatalaiset
10.3.2021
Talonrakentajasta Sisun testaajaksi – Henri kouluttautui uudelleen ja löysi kutsumuksen ohjelmistoalalta

Millaista Sisun testaus on? Henri uudelleenkouluttautui insinööriksi ja päätyi sattumusten kautta Funidatalle Sisun testaajaksi.

Moi Henri, kuka olet ja mistä tulet?

Moi! Olen entinen talonrakentaja pienestä Miehikkälän kunnasta ja sittemmin isolle kirkolle ohjelmistotestauksen pariin päätynyt Metropolia Ammattikorkeakoulusta valmistunut hyvinvointi- ja terveysteknologian insinööri.

Päädyin Metropoliaan opiskelemaan jokunen vuosi sitten, kun eräänä sateisena marraskuun aamuna katolla työskennellessäni tajusin, että näiden hommien parissa eläkeikää odottavan aika on todella pitkä. Se oli kai sellainen käänteentekevä hetki, jonka jälkeen lähdin etsimään uutta suuntaa.

Hyvinvointi- ja terveysteknologia vaikutti kiinnostavalta ja hieman erilaiselta kuin moni muu teknisen alan pääaine, ja erityisesti puheet mahdollisuuksista ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä puhuttelivat. Ohjelmistokehityksen maailma oli minulle entuudestaan täysin tuntematon. En onnekseni ehkä täysin ymmärtänyt, mihin oli hakemassa, koska muutoin olisin saattanut jänistää ja jättää hakemuksen lähettämättä. Päätös lähteä opiskelemaan oli tähänastisen elämäni paras ja loikka todella kannatti.

Miten päädyit Funidatalle testaajaksi?

Sattumusten ja hyvän onnen kautta. Olin työskennellyt ohjelmistotestauksen parissa yhteensä jo kolmisen vuotta, kunnes koronan vuoksi vähentyneet asiakkaiden toimeksiannot johtivat aikaisemmalla työnantajallani lomautukseen. Tästä vain muutamaa päivää myöhemmin rekrytoija ottikin yhteyttä ja kesäkuun alussa oli ensimmäinen päiväni Funidatalla. Onni siis onnettomuudessa, ja kohta vuoden Funidatalla työskennelleenä voin sanoa, että asiat todella kääntyivät parhain päin.

Haastattelussa minua peloteltiin Sisun eli päätuotteen laajuudesta ja sen mukanaan tuomista haasteista ohjelmistokehityksessä ja testauksessa. Silloin nuo puheet herättivät enemmänkin kysymyksiä, mutta aika nopeasti aloitettuani tajusin, mistä haastattelijat olivat puhuneet. Kauhukuvat eivät kuitenkaan ole päässeet konkretisoitumaan pahimmalla tavalla, koska olen saanut työkavereilta valtavasti tukea järjestelmän opetteluun ja tyhmiäkin kysymyksiä kehtaa esittää.

Millainen on tavallinen työpäiväsi Funidatalla?

Funidatalla ohjelmistotestaajat ovat osa omia kehitystiimejään ja työtä tehdään tiiviisti tiimin vastuulla olevien Sisun osa-alueiden ympärillä. Vaikka jokaisella tiimillä on omat testaajansa, on rajat niiden välillä kuitenkin todella joustavat ja resursseja tasataan muiden tiimien välillä aina tarpeen tullen. Tapaamme testaajien kesken viikoittain, jotta tiimien väliset seinät pysyvät ohuina ja kaikki ovat kartalla siitä, mitä Sisun eri osa-alueilla pääpiirteissään tapahtuu.

Testauksessa päivittäinen työ on laadunvalvontaa, ja kaikessa yksinkertaisuudessaan tehtävänä on varmistaa, että ohjelmisto toimii virheettömästi ja määrättyjen kriteerien mukaan. Testattavaa Sisussa on todella monipuolisesti – milloin esimerkiksi tulosteiden ja milloin rajapintojen parissa. Metodit ja työkalut valikoituvat aina tapauksen ja tarpeen mukaan.

Henri uudelleenkouluttautui insinööriksi ja päätyi sattumusten kautta Funidatalle Sisun testaajaksi.

Millaista Sisun testaaminen on? Mikä on haasteellisinta?

Sisun testaamista voisi luonnehtia monipuoliseksi, moniulotteiseksi ja oman työurani haastavimmaksi. Erityisesti järjestelmän laajuus, useat käyttäjäroolit, erilliset käyttöliittymät sekä toiminnollisuuksien monipuolisuus ja riippuvuudet niiden välillä pitävät huolen, että uutta pääsee oppimaan joka päivä.

Kun uusi toiminnollisuus saapuu testattavaksi, aloitan itse mahdollisimman suoraviivaisella läpikäynnillä. Käyn ensin läpi toiminnollisuuden niin sanotut normaalit käyttötapaukset ja varmistan, että määrätyt kriteerit täyttyvät. Tämän jälkeen on vuorossa mielestäni ohjelmistotestauksen tärkeimmät, mutta myös haastavimmat osa-alueet: reunatapausten hahmottaminen ja eri toiminnollisuuksien välisissä riippuvuuksissa piilevien ongelmien löytäminen. Näitä ongelmia lähden yleensä etsimään miettimällä, mitä kehittäjä tai suunnittelija olisi saattanut unohtaa, minkä muun toiminnon kanssa uudella toiminnollisuudella voisi olla riippuvuuksia ja miten loppukäyttäjä voisi vahingossa tai tahallaan käyttää järjestelmää suunnitellun vastaisesti.

Mitä taitoja tai osaamista tarvitset erityisesti työssäsi?

Ohjelmiston tuntemuksen ja teknisen osaamisen lisäksi jonkinlaisesta luovuudesta ja asioiden katsomisesta loppukäyttäjän silmin on mielestäni hyötyä ongelmien löytämisessä. Olen työurani aikana huomannut, kuinka toiminnollisuuksien läpikäynti loppukäyttäjän tavoitteisiin ja toimintaan samaistuen on tuonut esiin odottamattomia ongelmia. Usein kyse on ollut reunatapauksista, jotka ovat sitten paljastaneet puutteita esimerkiksi käyttöliittymän logiikassa ja jopa vaatimusmäärittelyssä asti.

Olennaisinta testaajalle on kuitenkin ymmärrys ohjelmistokehityksestä ja käytettävistä teknologioista, joten ohjelmistotuotannon opinnot ovat pohjana luontaisimmat. On siksi ehkä hieman erikoista, että kaikki tapaamani henkilöt, jotka työskentelevät testauksen parissa, ovat kertoneet tavalla tai toisella ajautuneensa tehtäväänsä eikä ohjelmistokehitys ole yleensä ollut heidän pääaineenaan. Käsittääkseni suuntautuminen ohjelmistotestaukseen korkeakouluopintojen aikana ei myöskään ole kovin yleistä. Yhtenä osasyynä tähän saattaa olla se, ettei ohjelmistotestausta juuri opeteta. Eräskin ohjelmistotuotantoa pääaineenaan lukenut mainitsi, että yksi pieni valinnainen kurssi taisi olla tarjolla aiheesta. Toisaalta jos kysyntä kohtaa tarjonnan, niin eihän tässä kai mitään ongelmaa ole.

Minkä vinkin antaisit jollekin, jota kiinnostaa testaajan hommat?

Mielestäni aito kiinnostus tuotteen loppukäyttäjiä ja heidän tavoitteitaan kohtaan on olennaista testaajan työssä ohjelmistokehityksen osaamisen lisäksi. Vastuunkanto ja omistajuus omasta työstä on testaajalle todella tärkeää. Varsinkin pienemmissä organisaatioissa laadunvalvonta saattaa olla viimeinen kehitystiimin sisäinen taho, joka tarkastelee tuotosta tarkemmin ennen kuin se ojennetaan asiakkaille tai jopa julkaistaan.

Mikä on parasta Funidatalla?

Vaikka Funidatalle siirtyminen olikin sattumusten kauppaa, onni todellakin potkaisi. Funidatalla työskentely on mielenkiintoista, haastavaa ja monipuolista, mutta erityisesti pidän työkavereista ja matalan hierarkian työkulttuurista. Vaikka ammattitaito on täällä todella korkealla, ei kukaan ota itseään liian vakavasti. Kaikilla on positiivinen, ystävällinen ja avoin asenne, ja se tekee yhdessä työskentelystä mielekästä. Funidatan porukka myös kasvaa koko ajan, joten uskon viihtyväni täällä vielä pitkään.

No items found.
Jaa artikkeli
not a link