Sisu 2.1: Kevät keikkuen tulevi, kehitys eteenpäin menevi

Tuotteet ja palvelut
23.3.2021
Sisu 2.1: Kevät keikkuen tulevi, kehitys eteenpäin menevi

Sisun uusimmassa versiossa tulee lisää logiikkaa opintojaksojen arviointiin ja opiskelijan käyttöliittymään on toteutettu sähköinen varmenne tulosteille.

”Kevät keikkuen tulevi” on vanha agraaritalouden aikainen sanonta. Usein ajatellaan, että sillä viitataan kevään hypähtelevään saapumiseen: välillä paistaa aurinko, välillä sataa vettä tai lunta. Oikeahko merkitys lienee kuitenkin se, että talven heikentämä karja vihdoin pääsi ulos navetasta ja kulki keikkuen ja vaappuen kevätlaitumille.

Välillä tuntuu, että tämä kylmä ja luminen koronatalvi on heikentänyt pienen tuoteomistajan kuntoa niin, että sitä aurinkoista kevättä jo todella odottaakin. Voi kun pääsisi jo ulos kävelemään ja nauttimaan ihanista, aurinkoisista ja lämpimistä kevätpäivistä. Sitä odotellessa.

Vuoden 2021 ensimmäinen versio, Sisu 2.1, tuo mukanaan taas paljon uutta Sisu-järjestelmään. Osa uudesta koodista on sellaista, että se ainakin toistaiseksi vaikuttaa vahvasti vain ”konepellin alla”, ja osa näkyy käyttäjien iloksi myös käyttöliittymässä. Aluksi voitaisiin tutkia, mitä näkyvää on saatu aikaan.

Logiikkaa ja linkkejä

Ajan saatossa on huomattu, että Sisua käyttäville ei ole aina selvää, mitä uudistuksia mikäkin versio tuo mukanaan. Siksipä Sisuun on uuden version myötä lisätty asiasta ilmoitus, jossa on linkki Funidatan sivulla olevaan versioesittelyyn. Näin pystytään paremmin viestimään jokaiselle Sisun käyttäjälle, että mitäs juttuja uuden version myötä onkaan saatu aikaiseksi.

Toteutusten ilmoittautumiskriteereihin on tuotettu lisää vaihtoehtoja. Nyt on mahdollista rajata sitä, miten toimitaan silloin, kun on olemassa rinnakkaisia toteutuksia. Toteutuksille voidaan siis määritellä, että saako opiskelija ilmoittautua kaikkiin rinnakkaisiin toteutuksiin vai rajataanko ilmoittautumisoikeutta näiden välillä.

Opintojaksojen arviointiin on tullut lisää logiikkaa. Nyt voidaan arvioida normaaliin tapaan myös niitä opintojaksoja, joissa on valinnaisia arviointikohteita eli opintojakson osia. Tämä tarkoittaa, että myös valinnaisia arviointikohteita sisältävien suoritustapojen opiskelijat tulevat tarjolle arvioitavaksi, kun he ovat suorittaneet riittävän määrän opintojakson arviointikohteita.

Jotta opiskelijan olisi helpompi hakea hyväksyntää poikkeavalle kokonaisuuden rakenteelle, hakemusikkunaan on tuotettu mahdollisuus lisätä korkeakoulukohtainen ohjeteksti ja linkki. Nyt opiskelijoita voidaan ohjeistaa, mitä tällaisten hakemusten kohdalla on hyvä ottaa huomioon. Linkin ansiosta opiskelija pääsee siirtymään vaikkapa korkeakoulun omille ohjesivuille.

Hei me varmennetaan!

Tulosteille on toteutettu sähköinen varmenne opiskelijan käyttöliittymään. Opiskelijoille saadaan sähköisesti varmennetut opintosuoritusotteet, mikäli korkeakoulu on toimittanut varmenteen Funidatalle. Toiminnallisuus laajenee seuraavassa versiossa koskemaan myös opiskelijan tilaamaa opiskelutodistusta ja myöhemmin hallinnon käyttöliittymästä tilattuja vastaavia tulosteita.

Todistuksille ja niiden liitteille on puolestaan tehty paljon kaikenlaista jumppaa. Pääkäyttäjä voi nyt määritellä, tulostuuko korkeakoulussa tutkintotodistuksen liitteenä olevalle opintosuoritusotteelle keskiarvo vai ei. Lisäksi todistusten ja liitteiden saralla on lisätty logoja, paranneltu ulkoasua ja hiottu ruotsinkielisiä tekstejä.

Esimakua tulevasta

OILI-tietojen perusteella luotavia uusia opiskeluoikeuksia on tarkennettu niiden oikeuksien osalta, jotka jäävät erikseen tarkistettavaksi. Työ jatkuu seuraavassa versiossa, mutta nyt on jo lisätty mahdollisuus rajata tuloksia hakukohteittain.

Viimeisimpänä mutta ei todellakaan vähäisimpänä nostaisin vielä esiin opiskelijan opintosuunnitelman muokkaustoiminnallisuuden hallintohenkilölle, jota on suunniteltu ja koodattu kovaa koko alkuvuoden. Jätin tämän viimeiseksi, koska tässä versiossa mitään näkyvää ei käyttäjille juurikaan tule. Poikkeuksena on, että hallintohenkilö pääsee jo nyt katsomaan opiskelijan opintosuunnitelman rakenteesta opinnon version – eli minkä opintosuunnitelmakauden versiota opiskelija suunnitelmassaan noudattaa. Tästä muokkaustoiminnallisuuden kokonaisuudesta julkaistaan paljon uutta tulevissa versioissa, sillä sitä on jo ahkerasti rakenneltu konepellin alle.

Kaiken yllä mainitun lisäksi on tehty lukuisia muita isompia ja pienempiä uudistuksia. Alkuvuosi oli todella kiireinen eikä kiire hellitä nyt keväälläkään. Odotamme suurella mielenkiinnolla ja jännityksellä kesän käyttöönottoja, ja niiden onnistumisen varmistaminen on osa jokapäiväistä työtämme – mutta kyllä ne silti aina vähän jännittävät.

Mainiota kevättä kaikille!

Katja
Product Owner, People Lead
Jaa artikkeli
not a link