Sisu 1.8: viestit, valmistuminen ja VIRTA

Tuotteet ja palvelut
7.7.2020
Sisu 1.8: viestit, valmistuminen ja VIRTA

Sisun uusin versio on iso paketti toimintoja, joilla joko saatettiin loppuun tai uudistettiin sekä parannettiin jo olemassa olevia isoja toiminnallisuuksia.

Kesäkuu oli ennätyslämmin. Hellepäiviä oli jossain päin Suomea peräti 21, ja Ilmatieteen laitoksen mukaan noin puolessa Suomen pitkäaikaisista havaintopaikoista oli ennätyksellisen lämmintä.

Kuumaa oli myös sisukkailla kehittäjillä, kun Sisu 1.8-versiota puskettiin kasaan. Tekemistä riitti enemmän kuin tarpeeksi ihan loppumetreille  saakka, ja jokainen hetki käytettiin hyväksi eheän ja toimivan kokonaisuuden varmistamiseksi. Haluaisin kiittää jokaista sisukasta kehittäjää tästä kesästä, olitte upeita, jokainen!

Sisu 1.8 on iso paketti toimintoja, joilla joko saatettiin loppuun uudet isot toiminnallisuudet tai uudistettiin sekä parannettiin olemassa olevaa toiminnallisuutta.

Uuden yksittäisen henkilön luominen Sisuun on nyt mahdollista käyttöliittymän kautta. Sisu tarkistaa luontihetkellä, että eihän rekisteristä jo löydy ketään, joka voisi mahdollisesti olla sama henkilö, ja tekee luontihetkellä tuplahenkilötarkistuksen tarjoten mahdolliset ehdokkaat käyttöliittymään.

Opiskelijoiden valmistumiseen liittyviä toiminnallisuuksia laajennettiin paljon: hiottiin tutkintotodistuksen ja sen liitteiden ulkoasua, viilattiin todistusten tekstejä ja mahdollistettiin muutamien yliopistokohtaisten tekstien tulostuminen todistuksille. Todistuksia varten lisättiin myös yhteis- ja kaksoistutkintojen tiedot tietomalliin sekä toteutettiin käyttöliittymään opinnäytteen tietojen kirjaaminen. Valmistumisprosessia jatkokehitettiin myös niin, että tutkintosuorituksen tietoja voidaan muokata ilman, että opiskelijan täytyy lähettää uusi valmistumispyyntö. Lisäksi tutkintoa koostettaessa voidaan manuaalisesti muokata tutkintosuoritukseen kuuluvien opintojen järjestystä.

Lukuvuosimaksuvelvollisten opiskeluoikeuksien ja tutkinto-ohjelmien kokonaisuus täydentyi siten, että opiskelijan maksuvelvollisuusjaksot näkyvät nyt käyttöliittymässä. Uusia maksuvelvollisuusjaksoja voi luoda, vanhoja voi muokata ja tiedot siirtyvät kansalliseen VIRTA-tietovarantoon.

Sisun ilmoitukset  ja viestit saivat ison uudistuksen, joka koskee sekä opiskelijoita, hallintohenkilöitä että opettajia. Käyttöliittymässä viestit on nyt jaettu kahteen kategoriaan, viesteihin ja ilmoituksiin, ja ne on niputettu yhteen siten, että samaa asiaa käsittelevät viestit/ilmoitukset ovat samassa nipussa. Viestejä voi merkitä luetuiksi tai lukemattomiksi ja arkistoida sekä viesti kerrallaan että massana. Hakemusten käsittelyä puolestaan jatkokehitettiin niin, että hakemuksen voi ottaa itselleen käsittelyyn, jolloin hakemus siirtyy käsittelyssä-tilaan.

Tarvittavien rekisteritietojen siirtymistä VIRTAan edistettiin voimallisesti myös tässä Sisu-versiossa ja varmistettiin, että vienti on sekä teknisesti toimiva että sisällöllisesti riittävä. Paljon asioita pitää tapahtua ja kun kaikki toimii hienosti, toiminnallisuuden ei pitäisi näkyä meille mitenkään – se vain toimii. VIRTA-ajot pyörivät omassa tahdissaan ja tiedot matkaavat Sisusta eteenpäin muiden tarvitsijoiden otettavaksi sieltä isosta VIRTA-tietovarannosta.

Ja toki teknistä parannusta ja uudistusta tehtiin vielä tässäkin versiossa. Käyttöliittymäohjelmistokehyksen ja -kirjaston päivitykset viimeisteltiin, ja käyttöliittymien tehokkuuteen sekä suorituskykyyn tehtiin toimenpiteitä.  Tekninen päivitys ei tosin koskaan ole valmis, joten jokaisessa versiossa tehdään asioita, jotka parantavat Sisun toimintaa tavalla tai toisella.

Heinäkuun alku on ollut hieman kesäkuuta viileämpi, ja samoin Sisu-kehitys hiljenee hetkeksi. Iso osa kehittäjistä on siirtynyt lomamoodiin ja työ jatkuu taas voimallisemmin elokuun alussa. Tämä kevät on ollut upea, mielenkiintoinen, vaativa ja hämmentävä. Paljon isoja asioita saatiin aikaiseksi poikkeusoloissa, opeteltiin uusia työskentelymalleja ja -tapoja. Mutta yksi asia pysyi: halu tehdä asiat oikein, kestävällä tavalla ja laadukkaasti. Tästä jatketaan sitten lomien jälkeen, upeaa kesää kaikille.

Katja
Product Owner, People Lead
Jaa artikkeli
not a link